Uçuk nasıl geçer?

Halk arasında uçuk (herpes simplex) diye bilinen bu hastalık hemen herkesin tiksindiği ve nefret ettiği bir rahatsızlıktır.

Bu virüsün sebebi hala tam olarak anlaşılmamıştır ancak son yapılan araştırmalar uçuk virüsünün dna daki bir gen dizilimiyle; kalıtsal bir biçimde taşındığını ortaya koydu. Yapılan istatistikler yeryüzündeki insanların yüzde 60 ının hayatlarında bir kere uçuk çıkarmış olduğunu söylüyor. Uçuğu da zaten bir kere ortaya çıkınca vücuda yerleşiyor ve tedavisi çok zor bir hastalık halini alıyor.

Dudakta uçuk neden çıkar?

Uçuk, virüslerin neden olduğu yaygın bir enfeksiyondur. Uçuğa neden olan bu virüsler tıpta ‘Herpes Simpleks Virüsleri’ olarak adlandırılırlar.
Adet dönemi, hamilelik gibi durumlarda virüs aktif hale geçebilir.
Bir kere uçuk çıktıktan sonra bunun zaman içerisinde tekrarlama olasılığı oldukça yüksektir. Bazı kişilerde yılda iki – üç kez uçuk çıkar ancak virüsü kapmış olan bazı kişilerde ise uçuk hayatları boyunca sadece bir kez çıkar.
Biraz daha açıklamak gerekirse, stres uçuğa neden olabilir ama ancak vücudunuzda uçuk virüsü varsa bunu yapabilir.Vücuda giren virüs her zaman aktif değildir. Bir anlamda pusuya yatar ve vücudun, bağışıklık sisteminin zayıf düşmesini bekler. Şimdi gelelim zaman zaman uykuda olan bu virüsü uyandıran tetikleyicilerin neler olduğuna:
-Adet dönemi
-Ağır diyabet
-Ameliyat olmak
-Aşırı alkol tüketimi
-Aşırı A vitamini alınması
-Enfeksiyonlar
-Güneşte kalmak
-Hamilelik
-Hormonal Değişimler
-Kansızlık
-Stres
-Uykusuzluk
-Virüsün etkilediği (uçuk çıkan) bölgenin yaralanması
-Vücut direncini düşüren, ateşli hastalıklar
-Yetersiz Beslenme
-Yorgunluk
-Yüksek ateş
-Ayrıca AIDS, egzama, ciddi yanıklar, kemoterapi ve organ nakli tedavisindeki ilaçlar uçuk tetikleyicisi olabilir.

Uçuğun Tedavisinde Doğal ve Etkili Yöntemler Nelerdir?

Uçuğun tedavisinde ilaç kullanmak sadece geçici bir çözümdür ve zamanla bağışıklık sisteminizin zayıflamasına sebep olur. Uçuk da zaten bağışıklık sisteminin zayıflığından faydalan bir hastalık olduğu için bir müddet sonra olay kısır döngüye girer. Ayrıca herpes simplex virüsü ilaca karşı çok hızlı uyum sağlayabilen bir virüstür. Dolayısıyla bir müddet sonra kullandığınız ilaç da bir işe yaramayacaktır. Bu yüzden doğal tedaviler her zaman önceliğiniz olmalıdır.

Evde bu hastalık için yapabileceğiniz doğal tedaviler:

Uçuğun üzerine buz ile kompres yapın ve bunu düzenli aralıklarla tekrar edin. Buzun soğutucu etkisi ağrıyı azaltacaktır.
Doğal antibiyotik olarak da bilinen sarımsak bu tedavide en etkili yöntemlerden. Sarımsağı ezdikten sonra elinizle uçuğun üstüne yayın ve o şekilde 1-2 dakika boyunca masaj yapın. Sarımsağın suyunun uçuğun her yerine değdiğine ve homojen bir biçimde dağıldığına emin olun. Sarımsağın tedavi edici etkisini hissedeceksiniz.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.